Мними техници умишлено повреждат асансьори

Зачестяват случаите, в които мними техници умишлено повреждат асансьори, алармира вестник "Труд”. По думите на председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков до момента в прокуратурата са постъпили 10 сигнала за такива престъпления.

По думите на Цанков има градове, в които тези случаи са истинска пандемия. За доказателства за умишленото повреждане на асансьори служат видеозаписи от камери, разположени в самите асансьори.

Румен Димитров от Софийската асоциация на асансьорните техници твърди пред всекидневника, че в резултат на зачестилите инциденти с асансьори хората са наплашени и търсят техници в интернет. Там обаче се подвизавали измамници, които се представят за техници, а всъщност се опитват да продават нови асансьори. 

"За да си подсигурят сделките, те умишлено развалят стария асансьор, обясни Димитров.

Асансьорната война минава и през подбиване на цените за поддръжка на съоръженията, което влошава качеството на услугата. "За да се поддържа нормално един асансьор, е необходимо таксата на месец да е 12 лева на етаж. В момента тази цена е 5 лева“, каза председателят на асоциацията Мирослав Паскалев.

По думите на зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева нерегламентираните ремонти са свързани със започнала в сектора реформа. "Това, което се случва, е много страшно. Обясняваме си го с това, че екипът на агенцията засили контрола с цел да изсветли този бизнес“, каза тя.

"За първото тримесечие са проверени 1800 асансьора, от които 18% са спрени поради техническа неизправност“, обясни Цанков.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини