29-годишна родилка почина след секцио. Преглед на печата

"Сега": Реформаторите ще имат няколко номинации за кмет на София

Соломон Паси няма да е единствената номинация на Реформаторския блок за кмет на София, обяви на пресконференция в Ловеч Меглена Кунева - председател на „Движение България на гражданите" от Реформаторския блок и вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси. По думите й Паси е енергичен и надарен български политик.
„Той самият беше изненадан, но коректен. Каза, че се е ангажирал да помага на нас, на Реформаторския блок. Приема за нормално, че е издигнат", каза Кунева и допълни, че Соломон Паси не е член на нито една от формациите в Реформаторския блок, но е великолепна гражданска кандидатура.
От думите на Меглена Кунева не стана ясно дали Паси е приел кандидатурата, но тя ще внесе номинацията за обсъждане в Реформаторския блок.
„За мен, колкото повече кандидати имаме, които са и разпознаваеми лица и с опит, толкова по-добре", каза Кунева и добави, че очаква и другите формации в Реформаторския блок да издигнат свои номинации за кмет на София.

"Монитор": Лидерът на ДПС Лютви Местан: РБ спъва кабинета

РБ е най-сериозният проблем за успешен мандат на второто правителство на премиера Бойко Борисов. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на стадиона в шуменското село Пристое, където пристигна за честванията на 26-ата годишнина от майските събития през 1989 година, когато етнически турци от региона се вдигнаха на протест за връщане на имената си. Чехия имаше своята Пражка пролет, събитията от май 1989 година бяха българската майска пролет, заяви Местан.

Лидерът на ДПС коментира изявленията против движението от РБ и по-специално на Радан Кънев като пример за радикално агресивно направление в политиката, като подчерта, че това е най-големият вътрешен проблем на кабинета. Направлението, представено от РБ, губи собствената си идентичност и все по-упорито се приплъзва към националпопулизма, добави Местан, по повод на думите на Кънев от предния ден, че целта на реформаторите е да извадят ДПС от властта.

"Труд": Калфин: Полицаите в пенсия на 50

Полицаите, работещи на терен, ще се пенсионират на 50 години, а останалите - на 53. Това предложение на синдикатите в МВР е прието от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и ще бъде включено в проекта за промяна на Кодекса на труда, който ще се гласува в сряда от кабинета, съобщи Калфин по БНР.

„В специалните ведомства трябва да направят разграничение за различния вид труд, неговата тежест, рискове и т.н. Такъв текст ще има в предложения законопроект", каза Калфин.

"24 Часа": Почина родилка, сама избрала секцио

29-годишна родилка почина след оперативно раждане в Медицински комплекс "Д-р Щерев", съобщиха оттам. Най-вероятната причина е белодробна тромбемболия - образуване на тромб, който се придвижва в кръвоносната система и запушва съд, захранващ с кръв белия дроб. Възможна причина е и внезапна сърдечна смърт - спиране на сърцето.

Жената родила здраво момиченце на 14 май. Секциото минало без усложнения в присъствието на таткото. П.П. нямала оплаквания и след това. Смъртта настъпила внезапно на другия ден около 10,30 ч. Родилката се строполила върху акушерката, която я придържала по време на раздвижването след ранния следоперативен период. Въпреки че в болницата веднага започнали реанимация, жената починала. Уведомени били контролните органи, а на семейството било предложено да избере къде да се проведе аутопсията, която трябва да изясни точната причина за смъртта на младата майка.

"Дума": 2 млн. българи са хипертоници, почти половината деца са с наднормено тегло

Около 55% е честотата на хипертонията у нас при средна за Европа 30-45%. Това съобщиха медици в Световния ден за борба с хипертонията 17 май. У нас с постоянно високо кръвно са около 2 млн. души, а адекватно се лекуват около 37% от тях, сочат данни на Българската лига по хипертония. Специалистите са категорични, че затлъстяването е рисков фактор номер 1 за артериалната хипертония. Данни на Българското ендокринологично дружество сочат, че у нас със затлъстяване са близо 35% от хората над 20 г., а с наднормено тегло са близо 39%. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 г.) са с наднормено тегло или затлъстяване, алармират лекарите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини