Магистрала ”Струма” се оказа без връзка с Гърция

След крайната си точка магистрала "Струма" "свършва" в двулентовия път Е-79 за 1.4 километра, докато стигне българо-гръцката граница.
"За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път - 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България", обясни пред в. "Сега" шефът на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. 

Според него това ще осигури вливане на трафика в по-широкото обновено шосе и безпроблемно пътуване към Гърция. 

Пътната агенция вече обяви обществената поръчка заразширяването на тези 1.4 км. Прогнозната стойност на изпълнението е 3.1 млн. лв. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодната цена. Предложенията се събират до 22 юни, срокът за изпълнение е 40 дни - 10 за проектиране и 30 за строителството. 

Строежът на 15-километровия участък от магистралата от Сандански към Кулата струва близо 70 млн. лв. Парите са по програма "Транспорт". 

В момента по отсечката се работи, увери Лазар Лазаров. Очакванията бяха участъкът да се пусне в началото на август. Според Лазаров обаче, без да се реши проблемът спродължението на "Струма", реално трасето няма да е готово. 

Участъкът от 15 км между Сандански и Кулата се строи от гръцката фирма "Актор" и вече е сериозно забавен спрямо първоначалните планове. През есента на миналата година служебният кабинет беше на път да прекрати договора на строителя и да търси друга фирма за довършване на обекта. Впоследствие обаче правителството на Бойко Борисов прецени, че това ще коства много повече загубено време по процедура за нова обществена поръчка, припомня "Сега".

До 19 юни е затворен за ремонт пропускан учасък от АМ „Струма” - част от Лот 1 на изхода на Дупница в посока София.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини