НИМХ: Следете прогнозата за времето и не поемайте излишен риск

Времето може да е потенциално опасно, но прогнозираните явления не са необичайни, просто изискват внимание, ако възнамерявате на вършите работа на открито. За това предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ - БАН) по повод обявения за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

По техни данни и прогнози днес, главно в часовете след обяд, се очакват превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са те на места из Родопската област и Тракия, локално до 15-35 л/кв.м. В четвъртък има малка вероятност на отделни места в планините да превали за кратко. Количествата – от 3-10 л/кв.м. В петък краткотрайни валежи и гръмотевици ще има на повече места в Югозападна България с количества от 5-10, локално до 15-20 л/кв.м.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи.

Днес са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи.

Източнобеломорски басейн:

• Река Тунджа - не се очаква съществена промяна на водните нива.

• Река Марица - очакват се повишения в средното и в долното течение на основната река и повишения в горното течение на Стара река (Пещерска), в горното течение на река Въча и горното течение на Чепеларска река.

• Река Арда - в резултат на прогнозираните интензивни валежи са възможни краткотрайни повишения във водосбора над яз. "Кърджали", в целия водосбор на река Върбица и в горното течение на река Крумовица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини