От Фейсбук до изложбената зала или как една добра инициатива прерасна от виртуална в реална

Снимки: Венелин Добрев

Дали защото бе първо по рода си общо дело на асеновградчани или защото разгласата през социалната мрежа бе стигнала до много хора, но откриването на фотоизложбата "Моменти от днес, спомени от утре" превърна днешния делничен ден в малък празник за града. За да се насладят на невероятните фотоси през фоайето на библиотеката минаха стотици.

"Станимашка фотографчийница" тръгна като скромна, но носеща невероятен заряд за развитие, Фейсбук-инициатива, за да стигне до реални измерения с откритата днес експозиция. Главните "виновници" за случването й са Елена Граматикова и Стойчо Тосков. В конкурса, организиран от тях, се включиха над 200 любители на фотографията. Всяка от предложените снимки се бореше, за да събере максимален брой "харесвания". В рамките на няколко месеца асеновградчани отсяха най-добрите и след два кръга гласуване бе оформена крайната група на участниците, уловили най-уникалните и запомнящи се мигове и събития в родния им край.

В момента във Фотографчийницата тече вторият конкурс - "Бит и култура на Асеновград в миналото". В него могат до 25 августмогат да се включат всички, които разполагат със стари фотоси, разкриващи живота, празника и делника на станимаклии.

Събралите най-много точки снимки ще да бъдат представени по време на Есенните културни дни.

30-те отличили се фотоса в "Моменти от днес, спомени от утре" ще бъдат дарени на обществена институция в града за постоянна експозиция.

Експозицията "Бит и култура на Асеновград в миналото"

ще бъде дарена на Общината, за да се превърне, евентуално, в пътуваща изложба, в елемент на културния обмен между Асеновград и побратимените му (и не само) градове.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини