Аутопсия не даде отговор за смъртта на родилка

Направената аутопсия на 26-годишната родилка, която почина вчера в МБАЛ-Добрич, не посочва категорична причина за смъртта.

Това съобщи за Дир.бг началникът на отделението по Съдебна медицина в добричката болница д-р Димитър Димитров.

Очакват се резултатите от хистологичните изследвания, които да дадат отговор за точната причина за смъртта на младата жена. Те ще излязат до 20 дни.

По думите на д-р Димитров при извършената аутопсия не са открити макроскопски данни за белодробна емболия, каквато бе първоначалната хипотеза за внезапната смърт на родилката.

Тя почина вчера в 1.11 ч. в МБАЛ-Добрич, след като роди със секцио момиченце. Жената, която е от добричкото село Бистрец, е приета по спешност в лечебното заведение около 17.30 ч. на 20 май. Операцията е преминала нормално и родилката е настанена в интензивното отделение. Това е било третото й раждане.

Часове по-късно младата жена се оплаква от остри болки в гърдите и задушаване, след което е колабирала. Извикан е екип от реаниматори, които в продължение на повече от час са правили опити да възстановят сърдечната й дейност, но безуспешно.

Директорът на болницата д-р Трифон Йорданов обясни, че операцията се е наложила поради неправилно разположение на плода и данни за страдания на бебето, предаде БТА.

Момиченцето е родено с тегло 3140 грама и е високо 51 сантиметра. По думите на д-р Йорданов, въпреки че е в кувьоз, бебето е в стабилно състояние и лекарите смятат, че няма да има усложнения за здравето му. Те обаче не се ангажират кога ще бъде изписано.

По случая е образувано досъдебно производство.

Иззети са всички медицински документи, предстои съдебно-медицинска експертиза да установи причината за смъртта, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов, цитиран от dobrich.topnovini.bg.

Заключението на съдебния лекар ще определи по-нататъшното развитие на разследването. Предстоят разпити на лицата, които са били свързани с лечението на родилката.

На 15 май също след секцио в столичната болница „Д-р Щерев“ почина 29-годишна родилка. Ден по-рано Преслава Първанова ражда първородната си дъщеря. Операцията преминава добре и без усложнения. При раздвижването на следващата сутрин обаче младата жена колабира и въпреки усилията на реаниматорите, два часа по-късно умира.

На специална пресконференция собственикът на лечебното заведение доц. Атанас Щерев обясни, че родилката е починала от масивна белодробна тромбемболия.

Близките на родилката обаче настояха за потвърждаване на причината за смъртта, поради което се очаква заключението на експертите от Съдебна медицина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини