Египет разкри опит за преврат на "Мюсюлманско братство"

Египетските власти съобщиха в понеделник, че са разкрили опит за преврат на групировката "Мюсюлманско братство", само ден, преди един от лидерите й, сваленият от армията президент Мохамед Морси, да получи присъдата си.

В изявление, прочетено по националните медии, се казва, чезаговорът срещу властта е включвал провеждането на атаки срещу институции - армията, полицията, съдилища, политически фигури, медии. Също така е предвиждало разпространяване на невярна информация с цел дестабилизиране на управлението.

Казва се още, че полицията е извършила много арести и обиски на адреси, по време на които е било иззето голямо количество оръжие. Не се уточнява обаче кога е станало това. Привърженици на "Братството" са обвинени и че са събирали и предавали информация на чуждо разузнаване, без отново да се уточнява за кое точно става въпрос.

Очаква се Морси да бъде осъден на смърт, но присъдата може да се обжалва. Обвиненията са за шпионаж в полза на чужди спецслужби и опит за бягство от затвора. Той вече излежава 20-годишна присъда за подстрекателство към убийството на демонстранти по време на протестите срещу него през 2012 година. След свалянето му от власт, движението "Мюсюлманско братство" бе обявено за терористична организация, а много негови членове - съдени.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини