Петровден е, на трапезата - ябълки петровки и най-младото пиле

Петър бил син на беден рибар от Витсанда Галилейска и рожденото му име било Симон. Станал един от любимите ученици на Христос и негов ревностен последовател. По време на император Нерон той бил затворен в тъмница. Петър умрял мъченически за вярата Христова, разпнат на кръст в Рим през 67 г. Тъй като се смятал недостоен да повтори смъртта на Спасителя, поискал да го разпънат с главата надолу. Западната църква почита апостол Петър като основател на Римската християнска община.

Българската традиция е отредила неканонично честване на свети апостол Павел на 30 юни. Той бил евреин от Вениаминовия род, роден в Тарс, Мала Азия, с името Савел. Павел проповядвал вярата в Антиохия, Кипър, Галатия, Македония. Заловен бил от юдеите в Кесария и посечен с меч в Рим на 29 юни, когато е разпнат на кръст апостол Петър.

В народните представи двамата светци Петър и Павел са братя близнаци. Те имали и сестра, св. Елена или Огнена Марина. Петър бил по-могъщ и носител на светло, добро начало, затова празникът му се приема за по-голям. Той разрешавал на земеделците да работят на полето, защото неговият ден е началото или средата на жътвата. По традиция на Петровден всяка къща коли за курбан за светеца най-младото пиле - петровско пиле.

Жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки, за да ги опее свещеникът. После ги раздават за здраве, особено ако в семейството има починали деца. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина. В народните представи свети Петър е добър старец, облечен в бели дрехи. При подялбата на света между светците на него се паднало да държи ключовете от райските двери.

Свети Павел пък олицетворявал злото стихийно начало. Той бил винаги лош и сърдит, затова Павловден се счита за "лих", "хаталия" ден, за "много тежък празник". Почита се за предпазване от огън на нивата, за да не пламнат снопите. На този ден не трябва да се работи на полето, за да не изпрати светецът огън от небето и да предизвика пожари. Пак за предпазване от пожари не трябва да се пали огън в огнището и не се пече хляб.

Днес имен ден празнуват Петър/Петрана, Камен/ка (от Петрос на гръцки), Петромир/а, Петрозар/а, Петьо/Петя, Пенчо/Пенка, Кремена, Павел/Павлина/Павлета/Полина/Паула.

Честито на всички именици!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини