Питон погълна бодливо прасе

Някога чуди ли ли сте се какво се случва когато питон погълне бодливо прасе ? Не се чудете повече ? Една от тези гигантски змии, която убива жертвите си като ги задушава и след това ги поглъща цели, наскоро вечеря с бодливо прасе, но не оцеля дълго след това, за да се похвали. 

Колоездач забелязал добре похапнала змия в националния парк Lake Eland Game, Южна Африка, направил няколко снимки и ги качил в социалните мрежи. Изображенията бързо привлякли вниманието на местните, които искали лично да видят лакомия питон. Много от тях посетили парка в следващите няколко дни само за да станат свидетели на подутата змия. 

По времето когато снимките били направени никой не знаел, какво е погълнала змията, само че е било нещо огромно. Посетители на парка изразили предположения вариращи от малка брадавичеста свиня, до бебе импала или дори странстващо дете (последното е било публикувано като шега). 

Няколко дни по-късно горски открили питона мъртъв и решили да разберат с какво е пирувал. Оказало се бодливо прасе с тегло 13,8 килограма. 

Не е необичайно питоните да се хранят с бодливи прасета. В парка  Lake Eland Game този вид е бил забелязван да се храни дори и с по-големи жертви, вклчително възрастни антилопи ориби, чието тегло може да достигне до 22,7 кг. Питоните притежават невероятната способност да променят метаболизма си, както и размера на органите си след хранене. Това им позволява да храносмелят плячка много по-голяма от тях самите. 

Все още не е ясно дали покритото с бодли ястие е отговорно за смърта на хищника. Горските са открили змията под скалист ръб, където тя очевидно е паднала. От удара игличките в корема може да са увредили храносмилателния тракт на змията и това да я е убило. 

В изследване от 2003 озаглавено "Бодлива храна: змии ловят бодливи прасета" учените са установили, че бодлите са несмилаеми за животните и лесно могат да бъдат открити в стомасите им. Понякога бодлите си пробиват път през цялото тяло на змията. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини