Ренесанс на руския, само 4 места в ПМГ след 2-ро класиране

Руският език бележи неочакван ренесанс след като дълги години бе задължителен в българските училища. Последва силен отлив след падането на социализма, но сега все повече деца се ориентират към новото му засилено изучаване. Стигна се дотам, че паралелката Английски с руски е една от двете в хасковската Езикова гимназия, която е пълна до дупка след приключилото днес второ класиране в профилираните гимназии. Другият зает докрай клас е на новия хит испански с втори чужд език английски. Известно възстановяване на позициите си бележи пренебрегвания напоследък френски език. В комбинацията му с първи чужд - английски, той е привлякъл 24 от 26 възможни деца. Изненадващо много свободни места останаха в Немските класове с комбинирано изучаване на английски. Там вакантните позиции са цели 6. Общият брой на свободните места в ГПЧЕ след второ класиране е 14.

Гимназията регистрира засилен наплив от други региони. Само днес документи за второ класиране са подали две деца от Стара Загора. Да участват в поредната пресявка или дори да се запишат пристигат и от значително по-далечни места като Неделино, Смолянско. 1 двойка близнаци влиза в елитното хасковско школо. Девойка се е класирала редовно, а нейният брат е избрал да смени приелата го ФСГ с училището на сестра си. Законът дава това право при положително изкарани оценки /различни от 2/ и от двата изпита.

Само 4 свободни места останаха в ПМГ след втория тур на класирането. По традиция първа се запълни докрай паралелката Биология с Английски, където не само няма нито едно свободно място, ами и всички са по първо желание. По едно свободно място остава в останалите 4 класа на математическата гимназия - информационни технологии с английски, информатика с английски, математика с английски и информационни технологии с английски и немски.

Официално пълните резултати от втория кръг на класирането във всички гимназии ще бъдат оповестени утре.

Г. Христов 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини