Бой пред банки и банкомати в Гърция

Опашки от пенсионери желаещи да изтеглят пари се извиха и днес пред банките в Гърция. На някои места напрежението ескалира и се стигна до бой.

На една от опашките дори се стигна до размяна на удари, съобщава Дарик.

Днес Гърция отвори 1000 клона на банки, за да може да се изплатят пенсиите на пенсионерите в страната, които не ползват банкомати. Независимо от възможността за теглене на ограничени средства от банкоматите, много възрастни хора без кредитни или дебитни карти в Гърция не могат да получат пенсиите си. Те обаче могат да получат само до 120 евро тази седмица.

Три от банките - Алфа, Националната и Юробанк са обявили, че ще обслужват пенсионерите по азбучен ред, а само Банка Пиреос ще плаща приоритетно, пишат гръците медии, цитирани от БТА.

В Гърция бе обявена банкова ваканция, а банкоматите пускат по 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. В някои банкомати дори сумата бе 50 евро, тъй като машините бяха заредени само с такива банкноти.

Напрежението сред хората ескалира още повече след слухове, че сумата възможна за теглене от банкомати ще падне на 20 евро.

Напрежение имаше и пред банкоматите. Пред машините за теглене на пари също се извиха опашки още в неделя, а централната банка обяви тогава, че полага огромни усилия, за да смогне да ги зарежда.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, което изтече на 30 юни.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини