Вълна в подкрепа условията на кредиторите залива Гърция

Вълна от декларации, изявления, интервюта и рекламни клипове в подкрепа условията на кредиторите на Гърция и против позицията на управляващата радикална левица от СИРИЗА залива избирателите през последните часове.

Бивши премиери, лидери на опозицията, бизнесмени, университетски преподаватели и дори православната църква призовават сънародниците си да гласуват с "Да" на предложенията на ЕЦБ, ЕС и МВФ от 25 юни, за които премиерът Алексис Ципрас и партията му изненадващо насрочиха референдум в неделя.

Признаци за разцепление има и в управляващото мнозинство, след като трима депутати от националистическата "Независими гърци" казаха, че се дистанцират от референдума и позицията на правителството. Василис Кокалис, депутат от района на Лариса, казва, че миналата събота е гласувал в парламента за всенародното допитване, но след като получил уверения, че няма да се налага контрол над капиталите, което се случи 24 часа по-късно.

Консервативните бивши премиери Костас Караманлис и Андонис Самарас заявиха в телевизионни интервюта, че гласуване с "Не" (т.е. против офертата на кредиторите и в подкрепа позицията на кабинета), ще бъде първа крачка към напускане на еврозоната. Самарас бе предишният премиер и е настоящ лидер на опозицията, което може да обясни мотивите му. Но Караманлис е смятан за политик с добри отношения с Ципрас независимо от принадлежността му към другия идеологически лагер.

Самарас бе доста по-саркастичен: "Ципрас обещаваше на избирателите, че страната ще бъде неузнаваема след 6 месеца... Е, успя да го постигне." Той риторично попита къде ще се окаже Гърция, ако гласува срещу кредиторите си – "при Зимбабве и Аржентина?".

Почти 250 преподаватели и професори от икономическите училища и университети в Гърция разпространиха открито писмо в подкрепа на Европа. "С тази декларация искаме да изразим огромния си шок от последните събития в страната. Убедени сме, че в този критичен момент е изключително важно да се избягват ексцесии, да се покаже национално единство, да се защитят позициите ни в еврозоната и ЕС и да се възстанови доверието на международната общност", заявяват те.

Според тях, независимо как е формулиран въпросът за гласуването в неделя, той се свежда до едно – оставане на страната в еврозоната и ЕС. "Правителството прекъсна преговорите, без да има алтернативно финансиране. Вече сме поели по опасен път, който – ако не направим веднага завой обратно – ще доведе до хаотичен фалит и напускане на еврозоната, а това ще е несравнимо по-болезнено от какъвто и да е компромис с партньорите ни в ЕС и МВФ. (…) Нашият еднозначен отговор на реалния въпрос на референдума е "Да!". Да на Европа."

От сряда насам практически всички частни телевизионни канали водят кампания срещу призивите на правителството.

Президентът Прокопис Павлопулос – бивш консервативен министър, но изненадващо издигнат и подкрепен от СИРИЗА – отмени планираната си за следващата седмица визита в Германия и каза, че мястото на Гърция в Европа и еврозоната е "еднопосочна улица" не само в икономически смисъл, но и заради националната сигурност.

В петък в 19:30 в централната част на Атина започват заключителните митинги на привържениците и на противниците на плана на кредиторите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини