Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди дупки

    Мъртво море изчезва, оставяйки хиляди карстови дупки, които постепенно унищожават живата и туристическа атмосфера на крайбрежието.

    Мъртво море, което всъщност се явява езеро, е почти 10 пъти по-солено от океана и се намира в най-ниския участък от сушата на Земята. През последните няколко десетилетия на бреговата линия се появяват дупки.

    Днес съществуват повече от 3000 карстови дупки на брега на Мъртво море, съобщава ABC News. Дълбочината на някои от тези кратери е еквивалентна на осеметажна сграда. Гидон Бромбърг, израелският директор на EcoPeace за Близкия изток, разказва, че „тези дупки се явяват пряк резултат от неподходящото и нерационалното използване на водните ресурси в региона“.

    Мъртво море се „ограбва“ с 2 млрд. галона вода всяка година поради изтичане на вода от основния източник на вода в езерото – река Йордан. Добивът на полезни изкопаеми от Мъртво море също допринася за изчезването на плътната и солена вода.

    2 млрд. галона вода водят до снижаване на нивото на водата в Мъртво море средно с един метър всяка година (или общо с 30 метра от 1970 година до сега). Във връзка с това бързо снижаване на равнището на водата пропаданията са неизбежни, констатират учените.

    Някои ями се образуват с течение на времето, докато други се появяват буквално веднага. Земетресение или проливен дъжд могат да предизвикат пропадане на пресушените области.

    Много от някога шумните туристически плажове сега са пусти поради нестабилните условия. 300-метров участък от крайбрежния път бил закрит през февруари поради пропадане, и може да отнеме между 6 и 12 месеца за възстановяване на щетите.

    http://megavselena.bg

    Източник: http://megavselena.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини