10 интересни открития от новите умни джаджи за анализ на съня

Устройствата за анализ на съня набират голяма популярност и все повече хора ги използват. Компаниите, които ги произвеждат, вече разполагат с доста голям набор от информация, която разкрива интересни подробности за качеството на съня. Компанията Jawbone е сред най-активните, които споделят някои от откритията си.

Например, че хората, които спят между осем и 9.5 часа обикновено се събуждат по-щастливи. Въпреки това почти никой не спи редовно повече от осем часа. Всъщност, данните на Jawbone показват, че в САЩ повечето хора спят под 7.5 часа на ден.

За Ню Йорк е известно, че е градът, който никога не спи. Статистиката показва, че неговите живтели си лягат най-късно - средно около полунощ. По този показател го конкурират единствено "купонджийските" градове като Лас Вегас, Маями, Атлантик Сити със сходни времена на лягане.

В останалите големи градове хората си лягат средно около 23:30 часа. В предградията предпочитаният час за сън е около 23 часа. Хората в селата пък си лягат най-рано - малко преди 23 часа.

Хората жертват съня си в полза на пътуването до работа. Иначе казано, ако трябва да стават по-рано, защото пътуват по-дълго до работа, няма да си лягат по-рано, за да компенсират загубата. Малцината, които го правят, не си лягат достатъчно рано и отново не компенсират напълно пропуснатото време спрямо човек, който няма да пътува дълго до работа.

Освен това хората, чиято работа е на повече от 24 км. разстояние, заспиват по-трудно. Средно с по 10 минут по-бавно от останалите.

Противно на очакванията, че селският труд изисква ставане най-рано, всъщност хората в градовете спят най-малко. В Ню Йорк например спят средно по 6.85 часа на ден. В Сан Франциско спят с цели няколко минути повече. Най-кратък е сънят в Лос Анджелис - 6.75 часа.

Вероятността жените да имат проблеми със съня и лошо качество на съня е с 10% по-голяма спрямо тази при мъжете.

С увеличение на възрастта, се влошава и качеството на съня. Хората на възраст между 60 г. и 70 г., с проблеми със съня, са 49% повече спрямо хората на възраст между 20 г. и 30 г.

Будилникът не е виновен за лошото качество на съня, а неправилните навици. В случай, че човек спазва редовен график на съня и той включва достатъчно време, то той ще се буди около времето на будилника така или иначе.

Важна е и позата, която тялото заема. Спане по гръб най-често предизвиква хъркане, което пък не позволява дълбоко заспиване. По-добре е да се спи в други пози или с по-малко възглавници.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини