Колко ще спечелят бедните, ако милиардерите раздадат богатството си

Ще стане ли светът едно по-справедливо място, ако най-богатите хора раздадат имуществото си на най-бедните? Агенция "Блумбърг" се опитва да отговори на този въпрос като създава т.нар. "индекс на Робин Худ". Той изчислява колко пари би получил гражданинът на една държава, ако най-богатият човек в нея раздели имуществото си поравно между най-бедната част от населението.

Методиката на "Блумбърг" е следната: взимат се произволни 42 държави с различна степен на икономическо развитие и демографски състав. След това се сравняват най-богатите хора в тях с процента от населението, който живее под линията на бедността. Любопитно е, че само в четири от изследваните държави – Чили, Холандия, Австралия и Франция – най-заможният човек е жена.

Индексът сравнява нетното богатство на най-заможния човек в дадена страна с доходите на неговите съграждани. Изчислява се каква сума (в долари) ще получи всеки беден жител на дадена държава, ако активите на най-заможния бъдат отнети и раздадени. Опорни точки са индексът на "Блумбърг" за милиардерите и т.нар. Световна книга с фактите на ЦРУ.

Оказва се, че например нетното богатство на Бил Гейтс ще се трансформира в едва 1736 долара еднократна помощ за най-бедните 15 % от населението на САЩ.

Логично, заради огромното си население, в дъното на класацията е Индия. Ако състоянието на Мукеш Амбани (президент на най-голямата индийска частна компания, Reliance Industries), възлизащо на 19.2 милиарда долара, бъде раздадено на живеещите под линията на бедността (30% от населението), то те ще получат едва 59 долара. Тази сума стига за 118 основни хранения, оценени на 35 рупии (50 цента) и включващи ориз, дал (ястие с бобови култури), два зеленчука, една кисела краставичка и три чапати (вид тънък индийски хляб).

Според класацията на "Блумбърг" най-печеливши се оказват жителите на Кипър и Швеция. Там най-бедните биха получили по 45 987 долара и 33 149 долара съответно. Все пак тук има някои уговорки. И двете страни имат малко население (това на Кипър възлиза на 1.1 милиона души) и сравнително висок стандарт на живот. По критерий БВП на глава от население, Швеция е сред най-богатите държави в света.

Любопитно е, че всъщност най-богатият жител на Кипър не е родом оттам. Става въпрос за норвежкия корабен магнат Джон Фредриксен, собственик на най-големия петролен флот в света. Очаквано най-заможният швед е собственикът на ИКЕА Ингвар Кампрад.

Определянето на ефекта от раздаването на тези суми е субективно, тъй като всеки избира по какъв начин би ги изхарчил. Освен това линията на бедността е различна за всяка нация. Въпреки това изглежда, че съвременният Робин Худ не би подобрил съществено живота на най-бедните.

Цялата класация може да видите тук.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини