Вече няма да даваме пари за нужни ни бележки

Пълна забрана да се събират такси за достъп до регистрите, вписване и изготвяне на справки въвежда проект на закон за електронното управление, предложен от вицепремиера Румяна Бъчварова. Изрично е забранено събирането на пари за услуги от ГРАО, Търговския регистър, регистър Булстат и пр.

За миналата година чиновниците са ни искали 26 млн. удостоверения.

Реално със закона отпада нуждата хората да носят постоянно удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр., обясни Васил Величков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, цитиран от "24 часа". Всички тези данни ще се ползват служебно от различните администрации.

Общо 35 млн. пъти гражданите и фирмите са били принудени да плащат за услуга от държавата през миналата година. 63%, или 26 млн. пъти, това плащане е било заради издаване на удостоверение, показват данните на екипа на Бъчварова.

Очаква се забраната за искането на бележки и събирането на такси да спести 400 млн. лв. на година на гражданите и фирмите. Забраната за искане на удостоверения ще важи и за всички доставчици на обществени услуги като електродружествата, ВиК и пр.

В първите години ще се започне с премахването на бележките от най-разпространените услуги като свидетелствата за съдимост и за актуално състояние на фирма.

Да бъде създадена специална държавна агенция “Електронно управление”, която да следи всички системи на държавата, предвижда още законопроектът. Към нея пък ще има държавно предприятие, което ще изгражда и поддържа мрежите и електронния облак на чиновниците. ИТ-тата, които работят в него, пък ще получават заплати като в частния сектор, за да може държавата да ги задържи на работа.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини