Откриха притежателя на най-дългите сперматозоиди

Швейцарски учени откриха закономерност, която позволява частично да се обясни разнообразието от форми на мъжки полови клетки при бозайниците: колкото по-голямо е животното, толкова по-малки са неговите сперматозоиди.

Изследване на тази тема е представено в сп. Proceeding of the Royal Society B, съобщава Vox.

Щефан Люполд (Stefan Lüpold) от университета на Цюрих и колегите му сравнили сперматозоидите при 100 вида бозайници и открили обратна зависимост между размерите на животното и големината на половите мъжки клетки.

Според биолога има баланс между плюсовете и минусите. Дългите сперматозоиди имат повече шансове да се доберат до яйцеклетката, "разблъсквайки" конкурентите – но за създаването на такива клетки е необходима много енергия.

Тоест налага се да се прави избор – да се инвестира в размера на сперматозоидите или в тяхното количество. Изборът на всеки вид зависи от множество обстоятелства – например ако половите клетки на самките са големи, то малките сперматозоиди рискуват да се загубят или да се разтворят в тях.

Като цяло за големите животни изработването на големи сперматозоиди се оказало свързано с разхода на много енергия. Практически всички бозайници, които имат полови клетки, по-дълги от една десета от милиметъра, тежат по-малко от килограм.

Притежателите на най-големите сперматозоиди се оказали посумите медоеди – австралийски торбести животни, чиято дължина на тялото не превишава 10 сантиметра. Мъжките полови клетки на посумите достигат дължина 350 микрона.
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини