Пенсионер по болест скрил над 2,66 млн. лева данъци

Пенсионер по болест укрил от държавната хазна данъци в размер на 2 660 576,93 лева за времето от 14 януари до 14 май 2004 г. Задължението за плащането им било на управляваната от него фирма „Гаци” ЕООД-Пазарджик. Бизнесменът спестил от ДДС 1 275 453,33 лева и от корпоративен налог 1 385 123,60 лева, като попълнил неверни данни в данъчната декларация.

В края на миналата седмица, 12 години след извършване на престъплението, мъжът бе осъден от Окръжния съд в Пазарджик на 3000 лева глоба и година и три месеца лишаване от свобода.

Изтърпяването на наказанието обаче бе отложено за изпитателен период от 4 години и 3 месеца, тъй като до произнасянето на присъдата той не е бил осъждан за престъпление от общ характер, а преценката на магистратите е, че наказанието е преди всичко за поправяне на осъдения и не е наложително да лежи в затвора (както е предвидено в чл. 66 (1) от Наказателния кодекс). Провинилият се предприемач ще премине и през възпитателна работа, възложена на Наблюдателната комисия при Община Пловдив, и ще трябва да плати разноските по делото - 750 лева.

Като доказателства по делото са представени пет справки-декларации и годишната данъчна декларация на дружеството. От тях се разбира, че за времето от 1 декември 2003 г. управителят е вписвал занижени суми или нули в клетките за дължимите към хазната вноски, както и срещу облагаемата основа. В една от бланките посочил право на данъчен кредит за 5 893 850 лева вместо реалния размер от 1 831 000 лева. С двайсетина подобни трика ощетил хазната с невнесените данъци в особено големи размери при условията на продължавано престъпление.

Присъдата не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана от бизнесмена или протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив.

Интересно е да се проследи историята на „Гаци”. До 17 октомври 2003 г. дружеството е със седалище и адрес на управление в Търговище. На тази дата с решение на Пазарджишкия окръжен съд е вписан нов адрес - в гр. Пазарджик, на бул. „Христо Ботев” 51. Малко след периода, за който е доказано укриване на данъци, следва ново обстоятелство - седалището е променено с акт на същото съдилище, този път на ул. „Д-р Христо Татарчев” 24 в Благоевград.

Според документацията на фирмата, всички дружествени дялове са собственост на Данаил Величков, 40-годишен, с адресна регистрация в Лом. Издаден е нов учредителен акт, в който управител е Величков, а предисторията, свързана с пазарджишкия му предшественик не е запазена.

През 2014 г. срещу дружеството е открито производство по несъстоятелност по искане на НАП, а според ревизионния акт на агенцията дължимите данъци са 4 954 702,85 лева, като за начална дата на неплатежоспособността е посочена 14 април 2004 г. На 11 декември 2014 г. процедурата е спряна, а на 14 януари т.г. е прекратена с решение на Окръжния съд в Благоевград, който постановява заличаване на фирмата в Търговския регистър. Наложен е запор върху имуществото на длъжника.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини