Организират конкурс за детска рисунка в памет на Джими

В памет на именития кърджалийски творец Джемал Емурлов – Джими Община Кърджали, ОДК – Кърджали и СОУ „Владимир Димитров – Майстора” за втора година организират Областен конкурс за детска рисунка на тема „Родопски багри”. Право на участие в конкурса имат всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г., а срокът за изпращане на творбите за участие в конкурса е 15 април 2016г.
В първото издание на конкурса миналата година участваха 150 рисунки на малки и млади художници от 18 училища и школи от общините Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково, Ардино и Крумовград. Рисунките бяха журирани от художниците Емил Пенчев, Иван Стоянов, Стойчо Семерджиев, а творбите бяха представени в изложба във фоайето на ОДК Кърджали.

РЕГЛАМЕНТ 
ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА
„РОДОПСКИ БАГРИ” ПОСВЕТЕН НА ХУДОЖНИКА ДЖЕМАЛ ЕМУРЛОВ – ДЖИМИ
ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГР.КЪРДЖАЛИ

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в гр.Кърджали. Роден е през 1948 г., завършил Художествена академия – София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СОУ ”Владимир Димитров - Майстора”, основател на Арт галерията в града. Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.
През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на гр.Кърджали. Умира през 2014 г. Неговото творчество е посветено на неповторимото обаяние на обикновения човек, на красотата на Родопите и неподправеното излъчване на кътчета от гр.Кърджали.
В памет на именития кърджалийски творец Джемал Емурлов – Джими Община Кърджали, ОДК – Кърджали и СОУ „Владимир Димитров – Майстора” за втора година организират Областен конкурс за детска рисунка на тема „РОДОПСКИ БАГРИ”. 
Темата „Родопски багри” е много близка до творчеството на Джемал Емурлов – Джими. Тя предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение в творческа интерпретация във всички възможни посоки: минало, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит), природа, паметници на културата, мултиетническа фолклорна среда и др. 

Цели: 
• Да открива, популяризира и подпомага развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство; 
• Да стимулира и развива детското въображение и индивидуалност;
• Да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими.

Условия за участие:

1. Право на участие в конкурса имат всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г.
Рисува се само с акварелни и темперни бои. Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби. Размерите на рисунката трябва да са 35/50 см. 
На гърба на всяка творба трябва да има следната информация:
- трите имена на автора
- възраст и клас
- точен адрес и телефон за връзка
- училище, извънучилищно звено
- заглавие /ако има/
- име и фамилия на ръководителя.

2. Възрастови групи:
Оценка и класиране на участниците ще се извърши в три възрастови групи: 
І група - 6 – 10 г.
ІІ група - 11 – 14 г.
ІІІ група – 15 – 19 г.
Ще бъдат присъдени І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди, както и специални награди.
Изпратените творби не се паспартират и остават във фонда на ОДК - Кърджали.

Наградените и селектирани от журито рисунки ще бъдат експонирани в изложбата „Родопски багри”, която ще се открие на 27.04.2016 г. от 15.00 часа в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали. 

Класираните участници и техните ръководители ще бъдат уведомени предварително за участие в откриването на изложбата и награждаването.

3. Срокове:
Рисунките трябва да се донесат в ОДК или изпратят в срок до 15.04.2016 г. на адрес:
гр.Кърджали 6600
ул.”Полковник Дервингов” №1, п.к. 102
Обединен детски комплекс, за конкурса

Телефон за информация: 0361 6 23 24

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини