На космодрума "Восточный" бе отложено изстрелването на ракетата "Союз-2.1а"

Първото изстрелване на ракета „Союз-2.1а” от новия руски космодрум „Восточний“ („Източен“) се отлага. Причините се разследват, съобщават руски медии.

Според източник ракетата може да бъде изстреляна по-късно днес или на 28 април.

Ракетата е натоварена с изследователския сателит „Михаил Ломоносов” и два по-малки товара.

Автоматичната система за изстрелване е спряла. Причините може да са много различни, възможно е да не се е случило нищо необичайно, експерти в момента провеждат техническа среща. От резултатите ще бъде решено да бъде отложено изстрелването за 28 април 5 часа сутринта московско време или да се проведе днес след допълнителни тестове на всички системи, каза източникът.

Руският президент Владимир Путин е на посещение в новоизградения космодрум в Далечния изток и взе решение да остане до първото успешно изстрелване на ракета от космодрума, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно според шефа на Роскосмос причините за отлагането на изстрелването на ракета от космодрума „Восточний” са локализирани и се работи по отстраняването им.

Строителството на новия космодрум започна през 2012 година. Москва се надява с него да намали зависимостта си от космодрума „Байконур” в Казахстан. Русия е сключила договор с Казахстан да използва космическия център до 2050 година.

Първото изстрелване на ракета от „Восточний” беше запланувано за края на 2015 година, но в последствие беше отложено заради строителни дейности.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини