Ръководителят на космическата мисия "Розета" ще гостува на фестивала на науката в София

Главният учен на европейската космическата мисия "Розета" д-р Мат Тейлър ще бъде специален гост на Софийския фестивал на науката между 12 и 15 май, съобщават организаторите от "Британски съвет". Ще дойде й д-р Тури Кинг - ръководителката на екипа, идентифицирал останките на британския крал Ричард III преди няколко години. Над 70 събития и 27 научни щанда с демонстрации, експерименти и изложби очакват любопитните в шестото издание на фестивала в парка "Заимов" и театър София.

В първата вечер на фестивала Тейлър ще разкаже за европейските космически приключения и успеха на робота "Филе", който през ноември 2014 г. се приземи на кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko. Тейлър е работил по 4 космически мисии, а от 2005 г. е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект "Клъстър" и мисия "Двойна звезда".

Тури Кинг е ръководител на екипа, който през 2013 г. доказа чрез ДНК анализ, че откритите година по-рано на под един паркинг във Великобритания останки принадлежат именно на английския монарх Ричард III. Благодарение на нея миналата година владетелят от XV век получи кралско погребение - 500 години след смъртта си. Кинг и част от екипа й ще представят и 3D принтирано копие на изследвания скелет на краля.

От българска страна Доц. Светла Данова, ръководител на лаборатория "Млечнокисели бактерии и пробиотици" към Института по микробиология при БАН, ще обясни кои са "добрите" и "лошите" бактерии в човешкия организъм и ще изясни свойствата на бактерията "лактобацилус булгарикус". Химикът-нанотехнолог Наско Стаменов пък ще разкаже повече за алхимиците и как техния стремеж за злато носи принос към съвременната наука.

Участие във фестивала ще вземат общо над 60 български и международни учени. Сред тях са още Хейзъл Бартън, професор по биология и геология от Университета в Акрън и професор Франк Бърнет, основател на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса "Лаборатория за слава FameLab".

Фестивалът няма да подмине и най-голямото научно откритие на годината - потвърждаването на теорията на Айнщайн за гравитационните вълни. Още за програмата и гостите му, както информация за пропуски и билети (на цена 5 лв) могат да бъдат намерени на сайта на Британски съвет.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини