Русия и Китай против намесата на САЩ на Корейския полуостров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и китайският му колега Ван И разкритикуваха намесата на САЩ на Корейския полуостров и в дебатите за оспорваното Южнокитайско море, предава AP.

На среща двамата министри изразиха несъгласието си с плановете на Вашингтон да позиционира противоракетна система в Южна Корея, като добавиха, че държави без териториални претенции към водите на Южнокитайско море не трябва да взимат страна в споровете по разделението му. 

Въпреки че Русия и Китай подкрепят наложените от Съвета за сигурност на ООН санкции на Северна Корея заради ракетните изстрелвания и ядрените опити на Пхенян, двете страни са против американската противоракетна система THAAD.

"Значимите държави не трябва да използват действията на Пхенян като претекст да увеличат военното си присъствие на Корейския полуостров. Смятаме, че позиционирането на противоракетната система THAAD няма да реши проблема", каза Лавров по време на съвместна конференция.

По думите на Ван И системата надвишава реалната необходимост от защита срещу Северна Корея и засяга стратегическата сигурност на Русия и Китай. 

И двамата министри се противопоставят на намесата на Щатите в дебатите по териториалното деление на Южнокитайско море, за което Китай твърди, че притежава почти изцяло.  

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини