Android не нарушава патентите на Java, реши съдът

Съдебно жури реши, че използваните от Google елементи на платформата Java в Android не нарушават нейните патенти и не подлежат на наказание, съобщава онлайн изданието Ars technica. Така интернет гигантът е победител в делото, което беше заведено срещу него от Oracle и за сега се спаси от потенциално наказание в размер на над 9 млрд. долара.

Решението е взето от журито след тридневно заседание. То е единодушно и слага край на процеса, който започна по-рано този месец. Това обаче не е краят на спора между Oracle и Google.

"Вярваме, че Google е разработил Android чрез нелегално копиране на технологии от Java, за да навлезе в мобилния пазар. Oracle започна това дело, за да сложи край на действията на Google. Смятаме, че имаме няколко основания за обжалване и планираме да го направим и да поискаме рестартиране на делото", обяви Oracle в официално изявление.

Google пък приветства решението на съда. "Това решение е равно на победа за цялата екосистема на Android, както и за хората, които работят с Java и програмистите, които разчитат на безплатни и свободни езици за програмиране, за да създават иновативни продукти", коментира говорител на компанията.

Според Oracle Google е копирал 11 500 реда програмен код от Java, Който е патентован. Според интернет гиганта, въпросният код винаги е бил свободен за използване. Компанията изтъкваше, че Sun Microsystems, които по това време бяха самостоятелна компания и са създадел на Java, не са смятали използването на кода за нарушение, макар и да са виждали конкурент в лицето на Android. Google дори обвини изпълнителния директор на Oracle Лари Елисън, че първоначално също не е имал проблем с Android, но след като Oracle се провалила в опита си за собствена платформа, тогава решил, че в Android има нарушения.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини