Над 700 мигранти са се удавили в Средиземно море през изминалите дни

Предполага се, че над 700 мигранти са загинали в Средиземно море през изминалите дни в опит да достигнат Европа, съобщават от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирани от АП.

Според информацията огромният брой жертви е следствие на три корабокрушения южно от Италия.

До думите на говорител на ВКБООН приблизително 100 души са в неизвестност след преобръщане на лодка в сряда, въпреки намесата на италианските военни.

Други 550 са изчезнали при потъването на трафиканска лодка в четвъртък. Тя е потеглила от либийското пристанище Сабрата ден по-рано и плавала без двигател, теглена от друг претъпкан с мигранти плавателен съд. Към момента на преобръщането на борда са били около 760 човека. Близо 25 души са успяли да се доберат до теглещата лодка, 79 са били спасени от международен патрул, от водата са извадени 15 тела. 

Числата са непотвърдени. Италианската полиция разговаря с оцелели. Те разказват, че плодката започнала да се пълни с вода около 8 часа след като тръгнала от Либия. Последвали неуспешни опити да изгребване на водата с 5-литрови съдове и след половин час лодката потънала. Тогава капитанът теглещия плавателен съд наредил да се среже свързващото ги въже. Той е идентифициран като 28-годишен суданец и е аресутван.

При трети инцидент в петък са спасени 135 мигранти, извадени са 45 трупа, а много по-голяма бройка хора са изчезнали.

Южните италиански острови са главна цел за тръгващите от Либия трафикански лодки. Със затопляне на морето и успокояване на времето се увеличава и броят на мигранти, опитващи се да стигнат до Европа. Само за един ден от миналата седмица водените от Италия спасители са извадили 4000 души от водите.  




 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини