В 9 вида вафли - генномодифицирана соя

В девет вида шоколадови вафли и три вида соеви сосове, зърна и кубчета са открити генномодифицирани организми.

Съгласно българските закони вносът в страната и пускането на пазара на храни, които съдържат генномодифицирани организми или съставки от такива, трябва да получи специално одобрение от оторизираните органи.

Законът за генномодифицираните организми пък задължава вносителите и производителите да уведомяват своите клиенти за наличието на ГМО в техните стоки, което става чрез поставяне на информация върху етикета.

Резултатите са посочени в специално писмо, изпратено от Илиян Илиев ­председател на Управителния съвет на екоорганизацията "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие". С писмото той сезира софийската РИОКОЗ и настоява от институцията да направят проверка в нормата ли е сдържанието на ГМО, или е в опасни за живота количества, пише Money.bg

Отговорът на директора на инспекцията д-р Любомир Куманов е, че за изследването трябва да се плати. По думите му само софийската структура на РИОКОЗ разполага с лаборатория за изследвания за генномодифицирани организми.

Всяка година Министерството на здравеопазването изработва план и го спуска за изпълнение. Годишно се правят 200-300 планови проби.

На основата на разработената програма министерството отпуска средства за материали, нужни за изследванията. Те са много скъпи. Ако някой желае да му бъдат направени проби извън плана, той трябва да заплати, е категоричният отговор.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини