До седмица може да бъде обявена грипна епидемия

Може би в понеделник или вторник в София ще бъде обявена грипна епидемия, а до края на другата седмица най-вероятно ще бъде обявена национална грипна епидемия, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Богдан Петрунов, цитиран от агенция "Фокус".

Национална грипна епидемия се обявява, когато заболелите достигнат 200 на 10 хил. души.

До началото на тази седмица данните сочат, че средно за страната заболелите от грип и остри респираторни заболявания са 180 на 10 хил. души.

Вирусът "Соломонови острови" не причинявал по-тежки инфекции от останалите грипни вируси, но засяга повече хора в активна възраст.

Лошото е, че грипната имунизация не се наложи в България, коментира проф. Петрунов. Не повече от 6-7% от българите са се ваксинирали като сред тях са предимно децата и възрастните хора, а населението в активна възраст се имунизира по-малко.

По думите на проф. Петрунов в европейските страни се ваксинират не по-малко от 30% от населението.

Директорът на НЦЗПБ каза, че сега вече, когато грипният вирус е в страната ни, няма смисъл да се ваксинираме, тъй като, за да се изгради достатъчен имунитет след ваксинирането, са необходими между 14 и 25 дни.

"Най-подходящо сега е да се използват противовирусни средства. Те имат ефект в началния стадий на заболяването. Ефектът след това е почти нулев", каза проф. Петрунов.

Специалистите препоръчват да се използват и препарати, стимулиращи имунната система.

Грипната инфекция причинява в много от случаите много токсични реакции - силно отслабване, увреждане на сърцето, на бъбреците. Вирусът отслабва имунните защитни сили на организма и голяма част от болните развиват след това бактериални инфекции - бронхопневмония, бронхит, трахит, синуит и т.н.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини