До 16° ще стигне температурата през февруари

Най-високите температури през февруари в повечето райони на страната ще бъдат между 11 и 16 градуса, а най-ниските - предимно между минус 17 и минус 12 градуса. Това съобщи на БТА ст.н.с. д-р Латин Латинов, метеоролог в НИМХ-БАН, представяйки прогнозата за месеца.


Тази година средната месечна температура в равнините ще бъде около и по-ниска от нормалната, а в планините - около и по-висока от нормалната, която за Северна България и високите полета е между минус 1 и 0 градуса, за Южна България и по Черноморието - между 1 и 3, а за планинските райони - между минус 8 и минус 4 градуса.


Месечната сума на валежите в повечето райони на страната ще бъде по-малка от нормалната, която за равнините е между 30 и 40 литра на квадратен метър, за планините - от 40 до 70, а за Рило-Родопския масив и Странджа планина - между 80 и 110 литра на квадратен метър.


През първата половина на месеца времето в страната по-често ще се определя от антициклонално барично поле - в равнините ще има мъгли и слоеста облачност, като около обяд видимостта ще се подобрява, а облачността ще намалява в отделни райони, временно, до предимно слънчево. В планините ще бъде предимно слънчево.

Най-голяма вероятност за валежи има около 7 февруари.


През втората половина на февруари времето ще бъде по-променливо. Очакват се превалявания през периода 16-20 февруари и през последните дни на месеца.


Броят на облачните дни през месеца ще бъде около 10-12, а на слънчевите - около 4. Броят на дните с валеж ще бъде между 3 и 5, прогнозира синоптикът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини