На първо четене: Депутатите подкрепиха реформата в МВР

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за МВР, който е част от реформата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Текстовете бяха подкрепени със 116 гласа "за", 30 "против" и 12 "въздържал се".

Промените предвиждат намаляване на заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20, както е сега, те ще взимат до 12. Условието ще важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон.

Отхвърляният законопроект предвиждаше още платеният годишен отпуск за служителите на МВР да се намали от 30 на 25 дни.

Тези предложения провокираха недоволството на синдикатите, които бяха против орязването на социални придобивки на служителите на МВР. Предвидено е още да отпадне задължението на полицията да охранява безплатно част от институциите. За тази дейност вече ще се заплаща по сключени договори за охрана.

Реформата предвижда и промяна на статута на държавните служители, които заемат административни длъжности в МВР. Те няма да получават привилегии като заплатите при напускане на системата и размера на платения годишен отпуск.

Със законопроекта Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се преобразува в агенция, като целта е да се постигне максимална децентрализация и самостоятелност на пожарната. Освен това ще бъде създадена и изпълнителна агенция, която да ръководи провеждането на обществени поръчки.

Предвижда се и създаването на отделно държавно предприятие, което ще предоставя административните услуги - регистрация на автомобили, издаване на лични документи и други. Дейността на предприятието ще се финансира основно от събраните такси за извършваните услуги.

Преди началото на дебатите вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че предложението ѝ цели подобряване на работата на полицията. "Надявам се да дадем шанс на МВР да започне да работи още по-добре и да изискваме това от служителите", каза още тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който през последните месеци беше критикувал законопроекта на Бъчварова, обяви, че някои от предложенията в него са добри. "Аз съм убеден, че при един конструктивен диалог между първо и второ четене ще намерим оптималния вариант за промяната в системата на МВР, която желаем", каза още той.

Цветанов подчерта, че иска пожарната да остане под управлението на министерството. Той призова парламентарните групи да подкрепят закона, защото между двете четения "ще бъде направен необходимият компромис".

„Липсва адекватна финансова обезпеченост. Свидетелите сме на неадекватни промени и такива, в които няма структурен анализ", коментира Светослав Белемезов от АБВ. От партията на Първанов подчертаха, че няма да подкрепят реформата на Бъчварова.

От БСП също разкритикуваха предложените текстове. Според тях реформата не предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условията за работа в МВР. "Реформата или трансформацията, която се предлага със закона на социоложката Бъчврава има една единствена цел или поне така е обявена - икономия на финансов ресурс", каза социалистът Красимир Янков.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов призна, че по законопроекта има "доста критични бележки". Той обаче обяви, че Патриотите ще подкрепят текстовете, защото по този закон трябва да се подходи "прагматично и държавнически, а не емоционално".

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че няма да подкрепи законопроекта, но не защото е в опозиция, а защото предложенията не са добри. "В МВР не се води кадрова политика, а кадрова търговия. В момента, за да израснеш в системата трябва да имаш връзки със Златев, Бояджиев, Арабаджиев или сарайско-библиотекарската групировка", каза той.

През април комисията вътрешна сигурност и обществен ред към парламента, чийто председател е Цветан Цветанов, бламира предложенията на Бъчварова. След това зам.-председателят на ГЕРБ се изказа против голяма част от идеите на вътрешния министър. Според него трябва да има централизиране в системата, а не децентрализиране. 

Случилото се във вътрешната комисия не беше първата спънка пред реформата в МВР. В края 2015 година управляващите също се опитаха да намалят обезщетенията, които служителите в системата на МВР получават при пенсиониране. Тогава идеята беше прокарана с промени в Закона за държавния бюджет. Това предизвика протести на полицаи в цялата страна и в крайна сметка предложението беше оттеглено. Цветанов пък нападна Бъчварова и заяви, че "има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите".

През март също се заговори за напрежение между Цветанов и Бъчварова, след като по време на заседание на същата комисия отпадна електронната идентификация. Това стана именно по настояване на зам.-председателя на ГЕРБ. Въпреки това Цветанов отрече да е във война с Бъчварова.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини