64-ядрени процесори още през 2012 г.

Аналитиците от Forrester Research очакват, че още през 2009 г. на пазара ще се появят сървъри с 64 изчислителни x86-ядра, а при настолните персонални компютри това число ще бъде достигнато през 2012-та.

Новата ера на многоядрени изчисления ще постави изисквания за по-сериозни умения към разработчиците на приложения, за да задействат това количество ядра. По мнение на аналитиците от Forrester Research и специалистите от Microsoft, професионалните програмисти ще могат да се справят с това, но множество малки компании, разработчици на софтуерни решения, няма да успеят да се конкурират в новите условия.
Впрочем, в средите на научните работници има много разработчици, добре запознати с паралелните изчисления - в тази сфера вече от много време се използват суперкомпютри с множество паралелно работещи процесори. Според Дан Рийд, директор на подразделението за мащабируеми и многоядрени изчисления в Microsoft, именно от научните среди ще дойдат много разработчици от новото поколение.
Неотдавна само сървърите и работните станции бяха оборудвани с по няколко изчислителни ядра, докато настолните и преносими персонални компютри имаха само по един едноядрен процесор. Това обяснява частично защо повечето разработчици не са подготвени за паралелните изчисления.

Увеличението на количеството ядра при системите от тип x86 не означава правопропорционално изменение в производителността на съвременните CPU-та. Затова AMD и Intel няма да се фокусират единствено в тази насока, но и в интегрирането на видеоядро, а вероятно и на други блокове, в централния процесор.
Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини