Спорят има ли примитивен живот под повърхността на Енцелад

Космическият апарат "Касини", който прелетя през гейзери, извиращи от повърхността на сатурновата луна Енцелад, взе проби от "органична супа" от вътрешността й, оповестиха изследователи, цитирани от Асошиейтед прес.

Наличието на "органична супа" заинтригува изследователите от мисията, които заявиха, че бъдещите изследвания ще се опитат да дадат отговор на въпроса дали на ледената луна Енцелад има среда, подходяща за извънземен живот.

Химичният анализ, направен от уредите на "Касини", показва, че вътрешността на Енцелад е сходна с тази на комета.

"Касини" откри следи от метан и прости органични съставки", заяви Хънтър Уейт от Югозападния изследователски институт в САЩ, който следи функционирането на един от уредите на космическия апарат.

През 2005 г. "Касини" откри гигантски гейзери, които излизат от пукнатини, известни като тигрови райета, на южния полюс на луната.

Изследователите предположиха, че резервоари от вода в течно състояние под повърхността й вероятно "захранват" ледените частици и парите, наблюдавани в струите.

Преди две седмици "Касини" прелетя на разстояние 50 км от повърхността на Енцелад - най-яркия обект в Слънчевата система.

При тази "среща" космическият апарат премина със скорост 51 500 км/ч през гейзери от ледени частици на височина 195 км.

Детайлното картографиране на лунната повърхност показа, че южният полюс е по-горещ, отколкото се смяташе досега.

Измерената в района температура е около минус 93 градуса по Целзий, т.е. с 35 градуса по-висока, отколкото се смяташе досега.

Според Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт високата температура подсказва, че под повърхността на Енцелад може да има вода в течно състояние.

Учените смятат, че наличието на вода, органични съставки и стабилен източник на топлина е необходимо за поддържане на примитивен живот.

Изследователи, които не участват в мисията, обаче заявиха, че макар откриването на органични съставки да е важно при търсенето на извънземен живот, сходството им с материали от комети хвърля сянка на съмнение върху това дали има наличие на вода в течно състояние. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини