Още една стъклена пирамида

Музеят за изящни изкуства в Будапеща ще бъде снабден със стъклен куб, който по подобие на стъклената пирамида на Лувъра ще изпълнява ролята на вход на нов подземен музеен комплекс в центъра на унгарската столица, съобщи Франс прес.

Стъкленият куб ще бъде построен на Площада на героите, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, и ще осигурява достъп до новия музеен комплекс с площ 6000 кв.м. Директорът на музея Ласло Бан е на мнение, че проектът за модернизация свидетелства за стремеж към елегантност.

Авторът на проекта архитектът Тамаш Карачони обаче го окачестви като скромен. Входът, разбира се, е нещо важно, но не това е основното предназначение на постройката, заяви той. Кубът, висок 9 метра, ще бъде изграден от стъкло и стоманени нишки.

В подземната част на постройката ще се помещават ресторант, кафене, бутици и голяма изложбена зала с площ 1200 кв.м. Проектът предвижда естествена светлина да осветява подземните два етажа. БТА

Измежду 7-те проекта за модернизация дирекцията на музея е избрала най-смелия, макар според резултатите от анкета 63 на сто от унгарците са против осъществяването на подобен проект, който би загрозил гледката.

Необходимостта от разширение на музея е очевидна, смята неговият директор. Той припомни, че когато музеят бил построен през 1906 г., не съществували временните изложби, привличащи стотици хиляди посетители. Днес не можем да се задоволим единствено с окачване на картини по стените - модерните музеи изпълняват също роля на културни и образователни форуми, каза Бан.

Според специализираното издание "Арт Нюзуик" Музеят за изящни изкуства в Будапеща е на 46-о място в света по годишен брой на посетителите. Непосредствено пред него в класацията е музеят Гугенхайм в Ню Йорк, а след него е музеят Роден в Париж.

Класацията се оглавява от Лувъра с над 8 милиона посетители годишно. Изложбата, посветена на Ван Гог, в Музея за изящни изкуства в Будапеща през 2007 г. бе определена за четвъртата най-посещавана в света в категорията импресионизъм и модерно изкуство, след като е била посетена от 483 000 души.

Посетителите в музея непрестанно се увеличават - от 200 000-250 000 в началото на 90-те години, 380 000 през 2005 г. и 611 000 през 2006 г. до рекордните 764 000 миналата година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини