Животът започва на 55

55 години съвсем не са толкова много - сочат актуални проучвания, свидетелстващи, че в Германия хората над тази възраст са толкова активни, колкото не са били никога преди това.

Над 55-годишните посещават курсове на обучение, правят далечни пътешествия, откриват нови хобита, търсят нова любов. Психоложката Лиза Фишбах дава следното описание за новия образ на хората от тази възрастова група: "Преди едно или две поколения отношението към самия себе си и към обстоятелствата бе съвсем друго. Сега хората около 60-те се наслаждават на възрастта си, радват се на живота и са пълни с енергия." От проучванията става ясно, че всеки втори намира живота си вълнуващ. Пак толкова са и хората, които имат широк приятелски кръг. Какво показват анкетите - Всеки втори от неженените над 55 години е убеден, че "голямата любов" отново придобива важност. 46 процента вярват в любовта от пръв поглед. Разбира се, с нарастването на възрастта нарастват и изискванията: хората над 55 годишна възраст си пожелават партньор, които да говори за чувствата си, и с когото да бъдат в тясна връзка. 61 процента не са готови да делят партньора си с неговата кариера. За всеки втори от анкетираните мъже и за всяка трета от жените е важен добрият външен вид на партньора. 43 процента от мъжете си пожелават партньорка, която да готви добре.
13 процента от хората над 55 години не са готови да променят живота си заради партньора. Що се отнася до професионалните предпочитания - мъжете от тази възрастова група биха искали най-много партньорката им да е лекарка, докато за жените най-атрактивни са предприемачите. 60 процента от запитаните хора си представят много добре вероятността да намерят следващия си партньор в интернет. Оттам нататък - 63 процента от жените очакват, че мъжът ще им държи вратата, 79 процента си пожелават партньорът им да е по-висок от тях. Освен това всяка пета държи на престижа в работата на партньора. Мъжете пък се проявяват като доста еманципирани: 45 процента биха били готови да поемат домакинските задължения тогава, когато партньорката работи. /БГНЕС

Източник: bgnewsroom

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини