В Тайланд днес е нова година

В Тайланд празнуват днес националната нова година Сонгкран, най-почитания празник в страната. По улиците на градовете се нижат карнавални шествия и музикални паради. Покрай реките доброволци издигат от пясък пагоди и храмови комплекси. Основният атрибут на този празник е водата, предава ИТАР-ТАСС. Тя изразява същността на всичко живо. Възрастните членове на семейството и монасите се благославят като се поръсват с осветена вода.


По-модерният вариант на тази традиция се практикува от младежите, които обливат минувачите с водни пистолети и ги ръсят с ароматни прахове. По правило никой не се връща сух у дома. В някои райони и преди всичко в древната столица Аюттхаи, на 80 км северно от Банкок, в празника участват всички, включително и слоновете. Те са украсени с многоцветни празнични пискюли и изрисувани с ярки червени и жълти бои.


Водачи ги развеждат по оживените улици и участват с тях във „бодни битки". Вместо водни пистолети те използват хобота на „транспортното си средство". Водните игри обаче са само външната част на празника. Предназначението на Сонгкран е хората да изразят любовта и почитанието си. Събират се семейства и родове. Хората се устремяват от големите градове към родните си места в провинцията и деловият живот в цялата страна практически замира.
Източник: dnesplus

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини