Как световните агенции видяха новината за оставката на Петков

Българският министър на вътрешните работи Румен Петков обяви днес пред журналисти, че подава оставка, съобщиха от София световните агенции.

Петков подаде оставка, след като министерството му бе разтърсено от скандал с корупция, а самият той призна, че е имал контакти с хора от средите на организираната престъпност, напомня АФП.

Френската агенция цитира БТА, че премиерът Сергей Станишев е приел оставката и по-късно ще даде пресконференция. Станишев каза, че оставката на Петков е "закономерна, логична и достойна".

Румен Петков заяви, че оставката му "не е признак на слабост" и че тя "ще даде възможност да се намерят добри решения. Брюксел прикани София да предприеме спешни действия след убийствата на автор на книги за могъщия престъпен свят в България и на ръководител на енергийна компания, отбелязва Ройтерс.

ДПА посочва, че вътрешният министър се оттегля на фона на настоятелните искания на опозицията той да подаде оставка заради връзки с организираната престъпност.

Това става два дни, след като социалистическото правителство оцеля при гласуването на петия вот на недоверие в парламента, поискан от опозицията.

В отговор на настояванията на опозицията за оставка на Петков издигналата го на този пост БСП се изказа в негова подкрепа, отбелязва ИТАР-ТАСС. Четиридесет и шест годишният Петков е и заместник-председател (на Висшия съвет) на управляващата Социалистическа партия, отбелязва ДПА.

В доклада на Европейската комисия от февруари бяха отправени критики към България заради неохотата й да се бори с организираната престъпност. Следващият доклад ще бъде през юни, напомня ДПА.

Асошиейтед прес отбелязва, че оставката на Петков идва след скандал в МВР, в който двама високопоставени полицейски служители бяха арестувани и им бяха предявени обвинения в злоупотреба със служебно положение и разкриване на държавни тайни на криминални босове.

АП цитира Румен Петков, че поема отговорността за решенията си, някои от които по негови думи "са подвели държавното ръководство". "Подавам оставка не заради оказания натиск, а единствено за укрепването на държавната власт", цитира ИТАР-ТАСС думите на Румен Петков.

Той отхвърля всички обвинения по свой адрес и заявява, че те се градят "на клевети и интриги", отбелязва агенцията. Кметът на София и основател на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението на Петков е изключително закъсняло и призова за предсрочни избори, предаде ДПА.

Неотдавнашни проучвания на общественото мнение сочат, че партия ГЕРБ сега е с най-висок рейтинг в България, отбелязва германската агенция.

Премиерът Сергей Станишев призна, че е имало скандали, в които са били замесени "корумпирани колеги с връзки с организираната престъпност и сенчестата икономика" и добави, че "всички ние виждаме необходимостта от реформа", посочва ДПА.

Новината за оставката на Румен Петков е поместена в сайтовете на в. "Интернешънъл хералд трибюн" и на френската сателитна новинарска телевизия "Франс 24".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини