Българите в странство без здравни вноски

Пресцентърът на Националната агенция за приходите съобщи, че българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и през този период не са ползвали медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски.

Този текст е записан в изменения текст на Закона за здравното осигуряване след почти тригодишни протести.
За тази цел българските граждани трябва да подадат декларация по образец в Териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Към декларацията трябва да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната, или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.

В случай, че българите решат да ползват здравни услуги, платени от НЗОК в България, те ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на шест месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Целта е хората, които не са живели в България и не са ползвали здравни грижи по никакъв начин, да не бъдат натоварвани с плащане на здравни вноски за услуга, която не са ползвали.

За хората, които от следващата година ще работят в Европейския съюз, няма да е нужно предварително да предупреждават в НАП, да не им се начисляват ежемесечно здравни вноски. След завръщането си у нас те ще трябва да представят документ, че са плащали вноските си в чужбина. Българските граждани, командировани в ЕС, няма да плащат вноските си там. Tе трябва да получат формуляр от НАП, който да доказва, че плащат в България.

От 1 януари НАП ще издава формуляр, че едно лице е командировано в страна членка на ЕС за период не повече от 12 месеца с цел да бъде ясно на кое осигурително законодателство е подчинено. Така например, ако български гражданин отиде да работи в Германия в местна фирма, той ще бъде подчинен на немското законодателство. Ако обаче бъде изпратен да работи в клон на българска фирма, той ще бъде подвластен на българското законодателство.

Българите, които ще прекарат над 183 дни в страна извън ЕС, трябва да подадат декларация предварително, тъй като платените вноски в страна извън евросъюза, не предполага освобождаване от здравни вноски у нас.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини