Трусове на Слънцето

Данни от космическия апарат СОХО на НАСА и ЕКА показват ясно, че преди мощно изригване слънчевата повърхност се "раздира" от силни трусове, съобщи Сайънс дейли.

Слънцето непрекъснато изхвърля горещи газове. Това предизвиква появата на вълни, които се движат вертикално и хоризонтално по слънчевата повърхност. От тях тя се надига и спуска.

Съвместната Слънчева и хелиосферна обсерватория (СОХО) на ЕКА и НАСА е отлично оборудвана за изучаване на това явление. Движението на вълните дава ценна информация за условията във вътрешността на Слънцето.

Особено полезен се оказа клас осцилации с честота около 3 милихерца. Те би трябвало да напомнят за звука от камбана в средата на пустиня, докосвана непрекъснато от песъчинки.

Вместо това звукът е все едно някой от време на време бие камбаната, каза Кристофер Каров от университета в Орхус, Дания. Това показва, че в познанията ни за Слънцето нещо липсва.

Според екипа му причина за явлението е връзка със слънчевите изригвания. Когато броят им се увеличава, нараства и силата на 5-минутните осцилации.

Подобно явление се наблюдава на Земята след големи земетресения, например след това в Суматра през 2004 г. Тогава цялата Земя вибрира от сеизмични вълни като камбана няколко седмици. БТА


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини