България застрашена от инфлационен шок

"Дневник" съобщава, че България е на четвърто място сред нововъзникващите пазари, чиито икономики са заплашени от сериозни неблагоприятни последствия от високата инфлация.

Данните на рейтинговата агенция "Фич" поставят пред страната само Ямайка, Украйна и Казахстан. Зад България остават балтийските републики, които от дълго време поддържат висок темп на нарастване на цените.

Това е поредното предупреждение на международни институции за потенциални проблеми, свързани с инфлацията. Български политици и анализатори обаче твърдят, че повод за притеснение все още няма.

Неотдавна министърът на икономиката Петър Димитров обяви страховете от поскъпването на храните за преувеличени с мотива, че има "устойчива тенденция" към понижаване на цените на продуктите.

Прогнозата му дойде ден, след като националната статистика обяви рекордна инфлация в страната от 14.6% в края на април спрямо същия месец на миналата година.

Индексът на "Фич" мери, доколко държавите с висока инфлация са застрашени от негативните вторични ефекти от поскъпването, които включват инфлационна спирала, прегряване на икономиката и увеличение на дефицита по текущата сметка.

България е на трето място по отношение на инфлационната динамика и е четвъртата най-застрашена от прегряване.

Развиващите се страни обаче не са единствено жертви на световните пазари. Според "Фич" един от източниците на инфлационен натиск със сигурност е бурното икономическо развитие на държавите с приток на чужди инвестиции.

В много развиващи се страни, включително и в Европа, се наблюдава повишено вътрешно търсене, съчетано с ръст на кредитирането. Пазарът на труда отчита недостиг, а тази картина от последните две-три години се допълва от увеличаващи се дефицити по текущите сметки
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини