Осъденият на смърт писател отново с „Букър”

Наградата „Най-добър Букър", учередена в чест на 40-годишнината от първото раздаване на престижните отличия за литература „Букър", бе връчена на писателя Салман Рушди за романа му „Среднощни деца", съобщи BBC.

За пръв път читателите участваха в гласуването. Претенденти за наградата, освен Рушди, бяха още петима писатели.

Самият Салман Рушди не можа да присъства на връчването на отличието в Лондон. На церемонията прозвуча негово записано послание, с което той благодари за оказана чест.
Това е трета награда „Букър" за писателя, който през 1993 година спечели „Супер-Букър".

Книгата „Среднощни деца" бе удостоена с премията Букър през 1981 година.
„Това е изненадваща новина. Много съм радостен и искам да благодаря на всички читатели по света, които са гласували за романа", каза писателят.
Наградата бе връчена на синовете му – Зафар и Милан.
„Получи се нещо прекрасно – настоящите ми деца получиха наградата от името на моите въображаеми деца", каза Рушди.

Читателите можеха да гласуват чрез интернет или с изпращане на смс до полунощ на 8 юли. Гласувалите бяха общо 7801 и 31% от тях са дали гласа си за „Среднощни деца".
Кандидати за наградата бяха още Питър Кери, Пат Баркър, Джон Максуел Кутзее, Надин Гордимър, Джеймс Гордън Фарел.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Придобива известност още с втория си роман "Среднощни деца". Определян уклончиво като "магически реализъм", стилът му е смесица от реалност, митология и фантазии.
Неговият четвърти роман "Сатанински строфи" (1988) му навлича гнева на световната мюсюлманска общественост. Иранският аятолах Хомейни издава религиозен едикт, с който утвърждава убийството на "вероотстъпника" като "богоугодно дело". Тази фатва още не е отменена. След 23 юни 2007 г. наградата за главата му вече е 11,4 милиона долара, а присъденото му от Елизабет II рицарско звание през 2007 г. предизвика недоволства в Индия, Иран и Пакистан.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини