171 години от рождението на Васил Левски

В Карлово ще отбележат 171-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Кулминация на тържествата ще е в 21.00 часа в родния град на Апостола.

За 17-ти път Община Карлово, Общобългарският комитет и фондация „Васил Левски" организират Народен събор.

Със Света литургия и водосвет в храма „Св. Николай" започват тържествата. Ще бъдат посрещнати участниците в традиционния ученически поход „По стъпките на Апостола".

Карловци и гости на града ще се поклонят на гроба на майката на Васил Левски - гина Кунчева, след което на площад „20-ти юли" започва издигането на знамената на България и Карлово.

Програмата включва още литературно-музикално утро с концерт на Ивелина Балчева, литературен салон и младежка дискусия, посветена на личността и идеите на Васил Левски.

Официалната част предвижда концерт на фолклорен ансамбъл „Чинари", на Кристина Димитрова, Орлин Горанов и изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет.

Тържественият митинг е от 21.00 часа на площад „Васил Левски".

Годишнината от рождението на Апостола ще бъде отбелязана в много градове в цялата страна.

Във Варна поклонението ще се състои от 9.00 ч. пред барелефа на Апостола на сп. "Явор", съобщават организаторите. Проявата е под патронажа на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

От 11.30 ч. пред паметника на Левски в Морската градина ще се състои общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци с военен ритуал.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини