Спират ни 1 млрд. долара и оставаме извън Шенген

Европейската комисия планира да блокира почти 1 млрд. долара помощи за България като наказание за това, че страната не успява да се справи с корупцията и организираната престъпност, предаде Би Би Си.
Доклад посочва, че милиони средства може да бъдат загубени, освен ако властите не действат решително. Застрашена е също възможността страната да се присъедини към Шенгенската зона.

България и Румъния са обект на специален мониторинг, защото до момента не са изпълнили европейските стандарти.

Докладът от 9 страници на ЕК, който трябва да излезе следващата седмица, е може би най-язвителният документ, писан за страна-членка. Той стига до извода, че България трябва да изпълни ангажиментите си за прочистване на администрацията и да гарантира, че щедрите помощи, които получава от ЕС, действително достигат до нейните граждани, а не потъват в джобовете на корумпирани служители, работещи във връзка с организираната престъпност.

В отделен доклад се очаква Румъния също да бъде сериозно критикувана, особено заради отказа на парламента да разследва бивш премиер и други високопоставени служители за корупция.

И двете страни ще бъдат наблюдавани отблизо, а ЕК заяви, че мерките, планирани срещу България, ще служат като предупреждение за други страни, които са вече членки на блока или които се стремят да влязат в него.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини