Край на плажа, покрит с платени чадъри

Половината от плажната ивица вече ще бъде свободна за туристите да разполагат своите чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други принадлежностии.

Това предвиждат приетите от парламента изменения в Закона за концесиите, които включват и промените в Закона за Черноморското крайбрежие, предаде БТА. Досега свободната плажна ивица за туристите без чадъри и шезлонги на концесионера заемаше едва 20% от съответния плаж.

Максималният срок за отдаване на плажовете на концесия остава както сега - 10 години. Плажовете, които не са дадени на концесия и сега се управляват от общините, ще минат под управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В неговите правомощия ще е осъществяването на процедури за отдаване под наем на морски плажове и за сключването на наемните договори.
50% от сумата на концесионното плащане, съответно на наемната цена, ще се внася в бюджета на общината, на чиято територия се намира съответният плаж, предвиждат още промените.

Според окончателните изменения в Закона за концесиите се предвижда концесия да се предоставя за срок до 35 години. Конкретният срок ще се определя, като се вземат предвид финансово-икономическите показатели на концесията и техническите и/или технологичните особености на обекта на концесията и/или на управлението на услугата от обществен интерес. Срокът, определен в концесионния договор, ще може да се удължава с още 35 години, а условията за това ще се определят още с решението за откриване на концесионната процедура.
Подготвителни действия за предоставяне на концесия ще могат да започват и по инициатива на заинтересовано лице.

От опозицията отново се обявиха срещу възможността за удължаване на концесията без конкурс, защото така се създавали предпоставки за корупция, предаде Дарик. При дискусията по този текст от мнозинството обясниха, че възможностите за удължаване ще бъдат описани в договора предварително.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини