Опустошителните брюкселски градушки над България

Седмицата преди доклада на ЕК идната сряда, се оказа особено буреносна за управлението в България. Брюкселската „градушка" от разкрития и предстоящи санкции унищожи и малкото, покълнало след влизането на страната в ЕС, се казва в коментар на „Дойче Веле".

Тежко се оказа тазгодишното лято за управляващата коалиция и нейния главен спонсор – Георги Първанов. Ударите върху президентската и изпълнителната власт заваляха подобно на градоносна лятна буря, зародила се този път не от обичайните шумни, но „слабосилни" напъни на местната опозиция, а от неразбираемата все още за българския политически манталитет система, наречена ЕС.

Вечният национален „Андрешко", който крадеше умерено и мамеше доста успешно държавата по време на тоталитарното управление, през последните 15-тина години направи опит да се трансформира в европеец. Той дори си въобрази, че е успял в глуповатото си начинание, след като преди две години внезапно разбра, че държавата му е приета в ЕС. Не „влязла" , а приета с великодушната „Жан Валжановска" презумпция от „Клетниците" на Юго, че и най-закоравелият престъпник би могъл да се превърне в порядъчен индивид, ако попадне в средата на цивилизовано и толерантно демократично общество. Това, естествено, не се получи.

Оказа се, че за 18-те месеца членство в „Клуба на богатите" България, освен най-бедната и недоволна от управлението си държава, си остана и най-корумпираната клубна членка, която броени дни преди очаквания унищожителен доклад на ЕК за „Напредъка на страната в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", нахълта в минното поле на собствените си престъпни грехове и съвсем логично нейното сегашно управление започна методично
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини