Тотална корупция

Това е изводът и от втория докад на ЕК за България по глава правосъдие и вътрешен ред

Българското правителство има сериозни проблеми в осъществяването на реформата в правосъдието и в борбата с корупцията и организираната престъпност се казва в проктодокумента на ЕК, публикуван от Портал Европа.

Вместо очакваните фундаментални промени и прочистване из основни, експертите на съюза са забелязали само бавни и ограничени действия.

Единствените заслуги на управляващите са свързани със създаването на нови институции като ДАНС и инспектората към Висшия съдебен съвет, които обаче могат да заработят само ако в тях се назначат адекватни хора и те действат ефективно, пишат евроекспертите.

Впрочем, оценката за държавната агенция "Национална сигурност" не е еднозначно положителна. "Взаимодействието между полицията, ДАНС и прокуратурата трябва да бъде систематизирано.

Разследващите функции на ДАНС трябва да бъдат изяснени и ясно разграничени от разузнавателната роля на агенцията", се констатира в доклада на ЕК. А една от важните препоръки е да се въведе парламентарен контрол върху дейността на ДАНС.

Докладът на ЕС, чийто пълен вариант ще бъде публикуван другата седмица, говори и за корупция на местно ниво, купуване на гласове по време на избори, слаб контрол върху обществените поръчки и пропуски при регистрирането на конфликт на интереси.

Експертите дори съветват, управляващите да помислят върху създаването на нов проектозакон за конфликта на интереси, тъй като в тази сфера трябва ефективно действие, а приетият от парламента на първо четене документ не бил достатъчно убедителен.

ЕК е открила "знаци за ендемична корупция" още и в сферата на здравеопазването и образованието.

Според доклада помощта, която ЕС изпраща на България под формата на финансови субсидии, също стават жертва на злоупотреби, което води до фрустрация в страните-членки.

И съответно последствието: "Практическият резултат от слабия административен капацитет и липсата на ефективен контрол върху конфликта на интереси, злоупотребите и финансовите измами е рискът предприсъединителните фондове за България да бъдат загубени, а структурните фондове рискуват да бъдат спрени."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини