Турци строят второто метро в София

Турската фирма „Доуш Иншаат ве Тиджарет" ще строи втория диаметър на метрото в София. Това заяви кметът на София Бойко Борисов.
Вторият диаметър включва участъка "Пътен възел „Надежда-Централна ж.п. гара - площад "Света Неделя" - бул. Черни връх". Фирмата е предложила цена от близо 330 милиона лева.

По втората обособена позиция е спечелило обединение „Метротрейд" с цена на офертата 142 милиона лева.

Срокът на строителството на целия участък (на двете позиции) е 45 месеца от влизането в сила на договорите за строителство, т.е., участъкът ще бъде завършен през лятото на 2012 г.

Кметът Бойко Борисов обясни, че първият конкурс за строителство на метро диаметъра е анулиран заради прекалено високите цени, предложени от фирмите кандидатки. След повторното обявяване на процедурата цената е намалена с близо 86 милиона лева.

Градоначалникът заяви, че от днес тече десетдневен срок за обжалване на резултатите от конкурса. Той изрази надежда, че такова няма да има, за да може строежът на втория метро диаметър да започне още през септември.

В същото време главният архитект на София Петър Диков обяви, че до края на годината предстои да се обявят търгове за изпълнители на съоръжения и естакади на много от конфликтните кръстовища в столицата. Той обясни и, че вече са обявени търгове за избор на изпълнител за изграждане на велосипедни алеи на булевардите „Евлоги Георгиев" и „Цар Борис ІІІ".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини