Прабългарските обичaи били актуални през Средновековието

При проучване на манастирския комплекс "Св. Иван Рилски" на хълма Трапезица във В. Търново бяха открити кости от над 50 човешки скелета.

Археолозите предполагат, че става дума за жертви на силно земетресение през Средновековието, тъй като останките са открити под близо 3-метров слой от строителни отпадъци. Находката е изключително необичайна, защото останки не са положени в анатомичен порядък.

"Не можем да говорим за погребения или масов гроб, тъй като не бяха открити никакви следи, доказващи извършен християнски ритуал", категоричен е археологът ст.н.с. д-р Йордан Алексиев, който ръководи проучванията в този сектор на историческия хълм. По черепите на два от индивидите са намерени следи от т. нар двулентова изкуствена деформация.

"Този обичай е характерен за прабългарите, когато идват по нашите земи, а след покръстването той престава да се практикува масово", обяснява Алексиев. Има вълна и на т. нар. късни номади от ранното Средновековие, свързано главно с прабългарската етническа общност.

Нищо чудно през Второто българско царство обичаят също да е бил практикуван, а тъй като един от черепите е на женски индивид, може да става дума за брак или други родствени връзки.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини