Първият смартфон с Android вече на пазара, Google публиква кода на Android

Google публиква изходния код на Android, той може да бъде изтеглен безплатно от официалния сайт на проекта source.android.com. Очаква се, че след публикуването му ще се появят множество приложения за тази операционна система, в най-скоро време.

За разработчиците е достъпен SDK, както и възможност да публикуват собствен код. Сайтът предлага и абонамент за новините по проекта, както и информация за пачовете.

Вече е достъпен и онлайн магазин Android Market, където ще се продават приложения за смартфони, работещи на Google Android.

Google разрешава безплатно сваляне на всички приложения на сайта. Какви ще бъдат цените в Android Market през 2009 г.не се знае.
Разработчиците на приложения могат да се регистрират на Android Market и срещу 25 долара. След това разработчикът може да качва в каталога приложенията, които е създал, без предварителна сертификация в Google.

След като приложенията в Android Market започнат да се продават, разработчиците ще получават 70 процента. Останалите 30 процена са за заплащане на услугите на телекомуникационната компания и банковите операции. Google не възнамерява да печели от продажбата на приложения през Аndroid Мarket..

Платформата Google Android бе представена в края на 2007 г. Тя е предназначена за устройства със сензорен екран и е оптимизирана за управление с пръсти. В основата и са Open Source компоненти. 34 големи производители на мобилни устройства обявиха подкрепата си за Android, сред тях са HTC, Motorola, Samsung и LG.

Първият смартфон с Android - G1, бе представен на 23 септември. G1 е създаден от HTC по поръчка на мобилния оператор T-Mobile. Месец след представянето, на 22 октомври, G1 бе пуснат в продажба.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини