По-малко храна = по-дълъг живот

Диетолози твърдят, че по-малкото хранене удължава живота, предаде АФП. Базираното в САЩ Общество за ограничаване на калориите основава възгледите си на опити с животни, които показват, че недохранването повишава жизнеността им и удължава живота с до 30%.

Някои членове на обществото се опитват да подобрят продължителността на живота си, други се опитат да избегнат болестите на възрастта или вече имат диабет, висок холестерол или запушени артерии и искат да подобрят функциите на телата си. Вълната от болести, свързани със затлъстяването, която се разпространява по цял свят, постави на преден план връзката между храненето и здравето. Според учени от Университета на Флорида, в развитите страни 90% от населението вероятно яде с 50% повече, отколкото реално имат нужда. Това означава, че ако намалят храната си два пъти, ще постигнат оптимален баланс между приема и разхода на енергия.

Множество научни доказателства показват, че поддържането на този баланс помага за избягването на някои видове диабет, рак и сърдечносъдови проблеми. Опитите с животни и хора показват също, че приемането на калории с 10 до 20% по-малко от разходите, ако при това не се намаляват хранителните вещества, може да увеличи ползите за здравето, включително намаляването наполовина на щетите по ДНК и РНК, предизвикани от оксидацията, които се смятат за важен фактор за стареенето.

Дневното ниво на прием на калории за мъжете е около 1800 калории, за жените-1600 до 1200, в зависимост от теглото.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини