Отец Тодор подаде оставка, напуска Рибната църква. Митрополията ще съди критиците си за клевета

    На среща в Пловдивската митополия вчера от отеца е било поискано да подпише декларация, че се разграничава от хората, защитаващи го с подписки, както и да се съгласи, че той е този, който е уволнил църковния певец Щерьо Паспалев. Показана му е била и Петиция на духовенството от Пловдивската епархия* с имената на 233 свещеници от храмове в цялата област (какво се казва в петицията можете да видите в края на материала). След срещата отец Тодор е получил няколко поред телефонни обаждания, общото между които е последното такова, при което е била поискана оставката му. Вечерта свещеникът е връчил оставката си на отец Петко Хаджиламбрев, който пък трябвало да я предаде на отец Атанас от Панагюрище, а оттам той да я занесе в Пловдивската митрополиия. "Отец Тодор е принуден, подложен е бил на силен натиск." Това са основните коментари, които могат да бъдат чути днес по темата от асеновградчани. Повечето от тях са убедени, че владиката е заставил свещениците от Пловдивска област да се подпишат в декларация срещу отец Тодор.

    Междувременно стана ясно, че Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката "Вън митрополит Николай от БПЦ". Това съобщи архиереят в митрополията отец Атанас Манолов, цитиран от Блиц. Припомняме, че тече и контраподписка в защита на владиката.

    *Петиция на духовенството от Пловдивската епархия

    До

    Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

    и почитаемия Пловдивски епархийски съвет

    Ваше Високопреосвещенство,

    уважаеми епархийски съветници,

    Ние, свещенослужителите и монашествуващите от Богодаруваната Ви Пловдивска епархия, през последните месеци станахме свидетели на грозни и нелепи обвинения, отправени срещу Вас от енориаши на познатия наш събрат ставр. икон Тодор Димитров от храм "Св. Благовещение", гр. Асеновград. Всички ние сме запознати с "проблема", който е провокиран от назначаването на втори енорийски свещеник в същия храм. Няма свещеник, а и мирянин, който да не предполага защо за отец Тодор, който близо 40 години е свещенодействал сам точно в този храм, е важно това състояние да се запази такова, каквото е било. Надяваме се, че отец Тодор си дава сметка, че продължаването на скандала с "назначаването на втория свещеник" само задълбочава тези предположения и ги превръща в подозрения. Да отхвърли тези подозрения за отец Тодор е възможно само, ако с радост и братска любов приеме да изпълнява длъжността си в съслужение с повече свещенослужители.

    Онова, което ни провокира да се обърнем до Вас и Епархийския съвет е, че енориаши на храма "Свето Благовещение" в гр. Асеновград вече три месеца са подстрекатели и инициатори на протести, петиции и клевети, насочени срещу Ваше Високопреосвещенство, отправени публично. Смущаваща е не просто липсата на реакция от страна на техния енорийски свещеник, но и къде мълчаливата, къде явната негова подкрепа за тези техни действия.

    Светият и велик Четвърти вселенски събор в осемнадесетото си правило ясно казва, че ако някой от клира се е обвързал помежду си с клетва за съзаклятие или разпространява интриги срещу епископа или срещу клирици, следва да се низвергне; същото го потвърждава и десето правило на Картагенския събор. Освен това Светите Апостоли в осемдесет и първото правило са казали, че презвитерът трябва да учи клира и народа на благочестие.

    През последните седмици някои енориаши на отец Тодор показаха по телевизията, че са научени да разпространяват лъжи, клевети и да използват грозни и непристойни думи по адрес на архиерей. Проблемът е в това, че разрушаването на авторитета на един определен архиерей с лъжи и инсинуации, в конкретния случай на Пловдивския митрополит, неминуемо се отразява в рушене на авторитета на цялата църковна йерархия. Учудени сме защо нашият съслужител нито веднъж не се опита да научи и не поправи паството си и не застана с достойнството си като свещеник на Светата Църква зад свещените правила и канони. Защо отец Тодор нито веднъж не призова своите "духовни чада" да докажат обвиненията си към Вас, а в противен случай да напуснат храма? Защо той самият не отрече нито една хула и лъжа отправена към Вас от лица – служители в поверения му храм? Не си ли дава отец Тодор сметка, че ако клеветите срещу митрополита се разпространяват от служители на храма, на който самият той - отец Тодор - е председател и им плаща възнаграждение, то това не може да означава друго, освен, че той им плаща възнаграждение за услугата да разпространяват клевети? Не си ли дава отец Тодор сметка, че като толерира подобно поведение в поверената му енория, той дава изключително лош пример, който може да се пренесе и в други енории и който води до разрушаване на устоите на Църквата; с което самият той се обявява срещу Църквата. В коя светска организация би било търпяно такова поведение и защо трябва да бъде търпяно то в Църквата?

    Най-ясно и категорично изразяваме подкрепата си към Ваше Високопреосвещенство и сме безкрайно възмутени и обидени от наглото и лъжовно обвинение в симония, източник на което са лица, които очевидно не са научени на благочестие и на църковен ред. Молим настоящата Петиция да се приеме като колективно обръщение към отец Тодор Димитров и наше братско увещание към него в кратко време, с конкретни действия, той да поправи вече нанесените в неговата енория щети на Светата Православна Църква. Възприемаме атаката срещу Вас, започната в части от енорията на църква "Свето Благовещение" в гр. Асеновград, като атака срещу всеки един от нас.

    Ако молбата ни не бъде чута, настояваме пред Вас и пред почитаемия Епархийски съвет проблемът да бъде разрешен, а църковните мир и единство да бъдат възстановени, чрез прилагане на Свещените канони и Устава на БПЦ-БП спрямо ставр. икон Тодор Димитров.

    Целуваме св. Ви Архипастирска десница и оставаме на Ваше Високопреосвещенство предани в Христа свещенослужители и духовни чада,

    Следват 233 подписа на духовенството от Пловдивска епархия.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бо
      Бойко Николов
      8 -1
      20:30, 9 юни 2016
      Вие може да целувате, аз не !
    • 2
      Ми
      Мизантроп
      8 0
      22:17, 9 юни 2016
      Значи отчето Тодор, е служил 40 години без-укорно и изведнъж става груб и нарушител на правилата, които 40 години преди това е спазвал. Е това, ако не е парадокс и интрига от страна на останалия клир... Освен това едно от трулските правила /мисля десето/, гласи: духовник, клирик няма право да гони мирянин от храма... Още повече по време на Богу- служба.
    • 3
      Ап
      Апа
      5 0
      04:12, 10 юни 2016
      Този ходи навсякъде и прави скандали и после подписка и всичко е у ред.
    • 4
      Ап
      Апа
      8 0
      04:17, 10 юни 2016
      Безсрамна змия. Текста е негов. Подписват се хората, че ще ги последва съдбата на отец Тодор.
    • 5
      А
      А
      1 0
      05:50, 11 юни 2016
      Колко мръсно племе сме това българите. ..
    Последни новини