Разкриват още паралелки в школата, заради наплив

Заради големия брой първокласници в София и други големи градове министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че ще подкрепи разкриването на допълнителни паралеки в училищата, както и записване на допълнителен брой ученици в една паралелка до 29 деца, съобщава БНТ.

Две допълни паралелки първокласници ще приеме столичното 19-о СОУ "Елин Пелин". Броят на кандидатите там е 350, а първоначално обявените места - 88.

В началото на седмицата родители на първокласници от 19-о СОУ обвиниха ръководството на училището, че класирането е непрозрачно. Причината е, че децата им остават извън избраното училище, въпреки че адресната им регистрация е в квартала или имат братя и сестри там. Във видеообръщение, публикувано на училищния сайт, директорката обяви, че ще реши проблема, като разкрие 2 нови паралелки първи клас.

Това ще реши проблема поне с кандидат-първокласниците, които живеят в квартала, но ще създаде сериозни грижи с финансирането, тъй като между септември и декември по системата на делегираните бюджети училището ще получава пари за 4, а не за 6 паралелки.

Директорът на школото обясни, че е притеснена за колегите, които трудно ще получат увеличение на заплатите.

За четвърта поредна година броят на учениците в 19-о СОУ нараства с над 100 на година. През 2008-а броят им бил е 300, а през тази година се очаква да са 1000.


 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини