Кърлежи налазиха страната, бум на лаймска болест

Кърлежи налазиха страната, регистрирани са стотици нахапани, потърсили лекарска помощ. Специалисти обясняват високата популация с топлото и дъждовно време, както и с неокосените тревни площи.

Само за седмица във Варна 57 души са потърсили лекарска помощ заради кръвосмучещите насекоми, сочат данни на Регионалната здравна инспекция. В Кърджалийско за месец близо 180 души, ухапани от кърлежи, са посетили филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ, съобщава "Труд".

"Всеки ден при мен водят кучета с по 10 кърлежа. Стопаните се оплакват, че и те стават жертви на гадините", разказва ветеринарен лекар.

Кърлежите са опасни, защото пренасят страшни болести, споделят специалистите.

От началото на годината досега случаите на лаймска болест са 79, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2014 г., става ясно от данни на Националния институт за заразни и паразитни болести.

Една от причините за голямата популация на гадините са необработените тревни площи. В общините се извършват необходимите дейности по косенето на тревните площи в паркове, градинки, училищни дворове и третирането на местата с препарати, но заради дъждовната пролет тази година се налага това да се прави по-често.

Специалистите съветват хората да не си правят пикници край мочурливи места, да не газят в гъсти треви и да преглеждат краката си и своите любимци за гадините при всяко прибиране вкъщи след разходка в парка.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини